perjantai 15. kesäkuuta 2012

Searchya.com hijacker on sitkas

Näiden ilmaisohjelmien kanssa on helisemässä, kun ne asentelevat miltei väkisin jotain ylimääräistä koneelle. Hyvin yleistä on se, että ilmaisohjelman asentamisen jälkeen selaimessa on uusi hakupalvelu, joskus jopa uusi ylimääräinen palkki. Näistä lisukkeista eroon pääseminen on hankalaa. Siksi en kiinnittänyt huomioita, kun selaimeeni tuli ”uusi hakukone, Searchya.com”. Vasta kun se alkoi ärsyttää, tein Google-haun ”How Do I get rid of Searchya.com on Windows Vista”. Silloin paljastui, että kyseessä on vahingollinen hijacker (kaappari), joka muokkaa selainta kirjoittamalla ylimääräistä koodia, mikä hidastaa selaimen toimintaa. Koodin avulla Searchya.com yrittää ottaa koneen haltuunsa ja kalastella sitä käyttävän henkilökohtaisia tietoja.

Sain ohjeet Searchya.comin poistamiseen Online PC Savior –yhteisöltä, mutta niiden noudattaminen ei kuitenkaan vielä poistanut ongelmaa. Pöytäkoneeseeni jäi edelleen kaappari vakoilemaan tietoja, joita syötän näppäimistöltäni.  Vasta kun poistin Searchya.comin Firefoxin lisäosista ja Chromen asetuksista, uhkaa ei näy selaimilla. Chromessa haittaohjelma poistui, kun menin Asetuksien kautta Haku-vaihtoehtoon ja sieltä valitsin Hallinnoi hakukoneita –painikkeen. Avautuneesta taulukosta sitten poistin Searchya.comin ja pari muuta harmitonta, mutta rasittavaa hakupalvelua. Tiedä sitten, onko haitta lopullisesti poissa, mutta joka tapauksessa en löydä Searchya.comiin liittyviä tietoja Windows Vistan rekisteristä enkä kirjastotiedostoita. Jos oikein viimeisen päälle pelaan, suoritan pankkiasiat Ubuntun puolella ja vaihdan kaikki salasanani, joita olen käyttänyt Vistassa.

Huvittavaa on myös se, että Searchya.com pääsi koneelleni, vaikka minulla on maksullinen virustorjuntaohjelma. Se raukka ei kuitenkaan löytänyt mitään uhkia koneeltani, kun suoritin sillä tarkistuksen. Näyttäisi siltä, että tein virheen vaihtaessani Norton Internet Security –virustorjuntaohjelman halvempaan maksulliseen virustorjuntaohjelmaan. Nortonin kanssa minulla ei ollut koskaan mitään ongelmia. Käytin sitä pari vuotta. Nykyistä ohjelmaa olen käyttänyt viime joulukuusta lähtien ja sen aikana pöytäkoneelleni on päässyt virus, josta kerroin maaliskuun 13 päivänä tätä vuotta Haittaohjelma tuli ja sotki rutiinit –artikkelissa, ja nyt oli sitten Searchya.com –kaappari vuoro. Moni varmasti haluaisi tietää nykyisen virustorjuntaohjelmani nimen, mutta se olisi jossain määrin epäreilua, koska olen itse altistanut koneeni vaaroille asentamalla ilmaisohjelmia. Niiden mukana tulee hyvin usein ainakin ylimääräistä sälää jos ei aivan nyt haittaohjelmia. Tietysti ilmaisohjelmia voi ladata turvallisista osoitteista, mutta kaikkia ohjelmia ei näistä paikoista saa. Norton osasi jo lataushetkellä kertoa, jos ohjelma ei ollut turvallinen. Nykyinen ohjelma, jolla olen aina tarkastanut ilmaisohjelmien lataustiedostot ennen asentamista, ei ole kertaankaan löytänyt asennustiedostoista mitään, mikä tekisi niiden asentamisen haitalliseksi.

Vara ei venettä kaada, joten mietin tästä lähtien kaksi kertaa, mitä koneelleni asennan. Joulukuussa, kun nykyisen virustorjunnan lisenssi umpeutuu, palaan Norton Internet Securityn käyttäjäksi, vaikka se on melko hintava. Sitä paitsi minulla on jo riittävästi ohjelmia, joten en tarvitse uusia ohjelmia ainakaan Windowsin puolella. Jostakin on vain tullut himo kokeilla uusia jippoja, joita joka ohjelmalla on takataskussa. Tartuntavaara on pieni, jos surffailee vakiokohteissa, mutta mitä enemmän seikkailee tuntemattomilla Internet-vesillä, sitä suuremmat ovat vaarat

JK. On silti aina muistettava, että ohjelmistoja valitessa viimeinen vastuu on kuluttajalla. Se, mikä on hyväksi minulle, ei välttämättä toimi sinulla. Norton Internet Security on ollut kärjessä myös eri lehtien vertailussa, mutta sinä päätät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti