torstai 29. joulukuuta 2011

Webhotellin ovet kiinni

Mistään ei voi olla varma, kun kyseessä on Internet. Kun tiistai-iltana, yritin päästä sivustolleni (Yellingrosa.com), sain ilmoituksen, ettei mainitussa osoitteessa ole sivua. Ensimmäiseksi tuli mieleen, kuinka moni vierailija törmännyt samaan ilmoitukseen ja kuinka kielteisesti se on heihin vaikuttanut. Tiedustelin asiaa palveluntarjoajalta, joka ilmoitti keskiviikkona iltapäivällä, että sivuni toimivat varmasti hyvin pian. Se rauhoitti mieltäni, mutta olen taas levoton. Sivustoani ei virheilmoituksen mukaan edelleenkään ole olemassa, vaikka elämme torstaita ja kello on melkein kolme iltapäivällä. Webhotellin vaihtaminen on ilmeisesti ainoa ratkaisu tässä tilanteessa. Se ei ole mieluisaa, koska tiedossa on melkoinen urakka. Toista kertaa en kuitenkaan halua kohdata tällaista häiriötä.

Internet-maailma on niin arvoituksellinen, että suorien johtopäätöksien teko on miltei mahdotonta. Vastaava häiriö voisi tulee eteeni, vaikka sivustoni olisi toisessa webhotellissa. Kuitenkin on ehkä aina varmempaa luottaa sellaisiin palveluihin, joilla on laaja asiakaspiiri, vaikka ne sitten maksaisivat muutaman euron enemmän kuukaudessa ja niillä olisi enemmän rajoituksia kuin palvelussa, josta olen maksanut ensi vuoden helmikuuhun asti. Toinen huomion arvoinen asia on omien tarpeiden kartoittaminen. Jos toiminnasta ei saa mitään korvausta, ei siihen kannattane paljon sijoittaakaan. Näinpä ilmaisvaihtoehdoilla pärjää melko pitkälle.

Olen tarjonnut ihmisille ilmaiseksi musiikkiani, piirustuksiani ja tarinoita. Onko tämä ollut perusteltua riippuu siitä, miltä kannalta asiaa tutkii. Taloudellisesti se on ollut kannattamatonta toimintaa. Seuraavaksi herääkin kysymys, millaista palautetta olen toiminnastani saanut. Sen arvioiminen kävijämäärien perusteella on taas miltei mahdotonta. Minulla ei nimittäin ole käytössä yhteismitallisia mittareita. Kun sivustoni oli Soneran palvelimella, kävijämäärätilastot määräytyivät Soneran laskurin mukaan, sittemmin Suntuubin laskurin mukaan ja nyt viimeksi, vuoden 2011 ajan, olen seurannut kävijämääriä Google Analytics-palvelun avulla. Seurasin vähän aikaa Suntuubin kävijämääriä vertailemalla Suntuubin ja Google Analyticsin tilastoja. Lukemat poikkesivat toisistaan yllättävän paljon. Siinä, missä Suntuubin tilastot näyttivät 100 kävijää, Analytics puhui 10 kävijästä.

Tietysti palautetta voi arvioida myös kommenttien perusteella. Minun kohdalla ne ovat olleet vähäisiä. Sivustoni oli Soneran palvelimella koko 2000-luvun, mutta palautelomaketta ei juuri käytetty. Sain alle sata kommenttia koko aikana. Suntuubin puolella runsaan vuoden aikana vieraskirjaani kirjoitti viitisentoista ihmistä. Mitä olen seurannut muiden kotisivuja, niin kommentointi ei ole kovin yleistä, vaikkakin jotkut ihmiset saavat vuorovaikutuksen toimimaan. Luulen, että kyse on paljolti siitä, mitä aiheita kukin sivusto käsittelee. Muutama tuttavani puhuu muodista ja/tai ruuasta, ja näillä sivustoilla molemminpuolista juttua riittää.

Lopputulos tästä näyttää olevan se, että vuorovaikutustilanne ei tule oleellisesti muuttumaan kuin jonkun ihmeen kautta. Runon harrastajia ei koko maassa ole montaa, eivätkä he ole innostuneita arvioimaan toisten töitä. Itse en tiedä mitään kiusallisempaa kuin toisten töitten arviointi. Sen minä jätän kriitikoiden kontolle. Jotkuthan heistä suorastaan nauttivat siitä, kun pääsevät sanan ruoskalla sivaltamaan kirjoittajan puutteita unohtaen sen, että heidän näkemänsä puutteet voivat olla lukijan mielestä kirjoituksen kohokohtia. On tunnettu asia, että kriitikoiden mielipiteet eivät kohtaa suuren yleisön mieltymyksiä. Tarjonnan mitoittaminen tässä tilanteessa jää siis kävijätilastojen varaan.

Minulla on tässä runsas kuukausi aikaa miettiä, jatkanko sivustoni pitämistä webhotellissa vai supistanko tarjontaa. Suppeammalla volyymilla minulle riittäisivät ehkä Wordpressin ilmaiset blogit. En ole ehtinyt vielä tutkimaan, kuinka paljon se hankaloittaisi esimerkiksi musiikin esilletuomista. Kertomuksien ja runojenkin kohdalla ehkä olisi ongelmia. Sitten on olemassa ilmaisia kotisivutiloja, mutta niiden tallennustilat ovat yleensä niin vähäiset, ettei niihin mahdu musiikki ja/tai videotallenteita. Sinänsä webhotellia kohdannut häiriö, joka koskee nimeltä mainitsemattoman palvelun muitakin asiakkaita, ehkei kaikkia, tuli otolliseen aikaan. Elämme vuoden 2011 loppua. Vuodenvaihdehan on tunnetusti aikaa, jolloin kuluneen vuoden toimintaa arvioidaan. Olisin miettinyt tilannetta joka tapauksessa saamien tilastojen pohjalta viimeistään tammikuun 2012 lopussa, jolloin minun olisi uusittava webhotellitilan vuokraus vuodelle 2012.

Mutta sitten asiasta toiseen:

Onnea ja menestystä vuonna 2012 kaikille lukijoilleni.

JK. Yelling Rosan Bloggerissa on vierailtu 1001 kertaa 1.1. – 31.12.2011 välisenä aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti